De keuze is reuze! Alles over troffels, spanen en borden…

Leestijd: 3 minuten

Je wilt beginnen aan die mooie metsel- voeg- tegel of stucklus. Maar wat heb je nou echt nodig?! Ons assortiment zit boordevol troffels, spanen en borden. Wanneer gebruik je nu wat? en wat zijn de verschillen. Via deze uitleg hopen wij u meer inzicht te geven in de materiaalsoorten. Voor vakmanschap is het altijd raadzaam om een specialist als een tegelzetter, metselaar of stukadoor te raadplegen.

Spachtelbord
Dit is een vierkant bord met een handvat in het midden. Dit bord word vastgehouden met het blad op de vuist. Op dit blad wordt cement, pleister, gips of kalkmortel gelegd zodat hier vanaf gewerkt kan worden. Met een raapspaan kan het smeersel eenvoudig tegen wanden of plafonds verwerkt worden. Zie het als een soort dienblad.

Raapspanen

Een raapspaan is bedoeld voor het ruwe werk, als het gaat om het aanbrengen van cement, pleister, gips of kalkmortel. Een raapspaan is te herkennen aan een wat dikker en minder flexibel blad. Het woord zegt het al ‘raap’ (berapen).

Pleisterspaan, Plakspaan
Tussen deze namen zit geen verschil. Met de pleisterspaan of de plakspaan kan het aangebrachte pleister of gips op een wand glad gestreken worden. Het blad is dunner en flexibeler dan een raapspaan. Afhankelijk van het resultaat kan er gekozen worden voor zachtere kwaliteit bladen.

Schuurborden
Een Schuurbord is bedoeld om een effect te creëren op wanden.  Het doel is het egaliseren van de wand met een structuur (schuur effect).

Spackmes
Een spackmes heeft hetzelfde doel als een pleisterspaan/plakspaan. Een spackmes lijkt op een groot plamuurmes. Deze heeft namelijk een langer blad. Een spackmes heeft in de regel afgeronde hoeken voor streep loos egaliseren (bepleisteren) van wanden.

Inwasspanen
De inwasspanen worden gebruikt voor het inwassen van de voegen. Inwasspanen hebben een rubberen smeerblad die verkrijgbaar is in verschillende dikte en sterkte. Een fijn of grof blad is afhankelijk van het materiaal en gewenste resultaat.

Lijmspanen & Lijmkammen

Lijmkammen of Lijmspanen zijn gemaakt voor het aanbrengen van lijm op vloeren en wanden. Een lijmkam is voorzien van inkepingen waardoor de lijm goed word verdeeld op de tegel voor maximale sterkte. Afhankelijk van de tegelgrootte en doel kan men kiezen voor een grotere of kleinere lijmkam maat.

Troffels en Truweel
De troffel of truweel zijn er in een aantal verschillende modellen en formaten, afhankelijk van de toepassing, bijvoorbeeld:

  • Metseltroffel voor zowel rechtshandige als linkshandige vaklieden. Het wordt gebruikt door metselaars om materialen zoals cement, pleister of mortel te effenen, spreiden of te vormen. Het heeft een plat metalen blad van gesmeed staal en is trapeziumvormig met een ronde neus. Bij een rechts model zit de ronding rechts, bij een links model links.
  • Stukadoorstroffel of pleistertroffel. Deze heeft een dun, trapeziumvormig blad met vrij scherpe hoeken. Hij wordt (voornamelijk) gebruikt door de stukadoor voor het bewerken en afwerken van kleinere oppervlakten en voor reparatiewerk. Stukadoorstroffels met een gehard (niet roestvrij) plaatstalen blad zijn geschikt voor niet-agressieve materialen, zoals cementgebonden producten. Voor het verwerken van agressieve materialen zijn stukadoorstroffels met roestvrij plaat- of bladstalen blad geschikt.
  • Hoektroffel. Dit is een wat kleinere troffel voor het strak afwerken van hoeken. Ze zijn er voor zowel binnen- als buitenhoeken.
  • Punttroffel. Deze is voor het afwerken van stucwerk op moeilijk bereikbare plaatsen (bijvoorbeeld tussen of achter leidingen en de muur).
  • Emmertroffel is een voornamelijk vierkant/rechthoekige troffel om in emmers en speciekuipen te werken. Door deze vorm kan eenvoudig, het aan te brengen smeersel worden opgeschept uit ronde kuipen en emmers.

Paleerijzer
Paleerijzers worden gebruikt voor het fijnere stucwerk. Het paleerijzer bestaat uit een stukje rond staal dat aan het ene uiteinde een platte punt heeft. De andere kant heeft ook een platte punt, maar loopt tevens spits toe. Zo kunnen moeilijk bereikbare plekken en precisie werkzaamheden worden uitgevoerd.

Voegspijkers
De voegspijker wordt gebruikt om voegen in metselwerk (met name schoon metselwerk) vol te werken met voegspecie. Daartoe houdt hij een voegbord met een voorraad specie juist bij de onderkant van de lintvoeg en strijkt de specie met de voegspijker in de voeg. Voor het gebruik van stootvoegen worden de korte voegspijkers gebruikt (c.a. 5cm).

Hoe verwijder ik roest van tuintegels?
Wat zijn IP codes? Het verschil in IP65 of IP44!
Winkelwagen
Verlanglijst
Recent bekeken
Categorieën