Wat is het verschil in lumen, wattages en kelvin?

Leestijd: 2 minuten

Ledlampen, spaarlampen, gloeilampen en halogeenlampen. Dit zijn de meest verkochte lampen die er zijn. Ledlampen nemen steeds meer marktpositie omdat deze lampen zeer energiezuinig zijn. Ze gaan lang mee, worden niet warm en het is goed voor het milieu en dus ook de portemonnee. Lampen verschillen in modellen en prijzen. Het meest verkochte model lamp is de ‘peer’ lamp. Deze vorm hangt in de meeste huiskamers. Iedere lamp is voorzien van een fitting. Dit is de aansluiting op de lichtbron. De verschillende soorten fittingen komen een andere keer aan bod. De meest gebruikte zijn toch wel E27, E14, GU10, B22 of G. Maar wat is het verschil tussen Kelvin, Lumen en Wattages?


Kelvin (k)

De lichtkleur geeft aan welke warme kleur de lamp uitstraalt. De benamingen van de lichtkleur veranderen wel eens. Bij het vervangen van een lamp kan daarom het beste worden uit gaan van de kleurtemperatuur (Kelvin). Aan de hand daarvan kan de kleur worden bepaald. De meest gebruikte lumen bij LED is 2700 K.

2700 K = Extra warm wit
3000 K = Warm wit (ook wel wit genoemd)
4000 K = Neutraal wit
5000 K = Koud wit (neigend naar blauw)
6500 K = Extra koud wit (daglicht)


De Lumen (lm)

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Lumen, afgekort lm is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

1 lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron waarvan het licht in 1 steradiaal gebundeld is en 1 candela uitstraalt.  Om niet te diep in te gaan op deze ingewikkelde stof verwijzen wij even naar de experts. De lichtstroom is de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. De lichtstroom hangt af van het vermogen van de bron en van de kleur van het licht. Een ledlamp geeft per wattage een lichtstroom van 40 tot 100 lumen.

Wattages (W)
Iedere lamp verbruikt vermogen. Het is niet mogelijk om lampen exact met elkaar te vergelijken. Wel is het mogelijk om een richtlijn te trekken. Stel dat een halogeenlamp van 18 watt kapot gaat. Hoeveel wattages heeft u nodig voor een gelijkwaardige ledlamp? Klik hier voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen een bahco en een moersleutel?
Wat is het beste gereedschap? Waar moet je op letten!
Winkelwagen
Verlanglijst
Recent bekeken
Categorieën